Hoppa till sidans innehåll

Barn och ungdom


De senaste åren har det märkts ett ökat intresse för motocross och framför allt knattecross och allt fler barn börjat träna runt om i Sverige.

Det är egentligen inte så konstigt för motocross innehåller allt man kan drömma om vad gäller fart, spänning och action. Att det sedan är en av de mest krävande sporter som finns och ger en otroligt allsidig träning vad gäller styrka, kondition och uthållighet, både mentalt och fysiskt, det är en ren bonus.

Det låter fantastiskt, tänker du, men... Det är säkert farligt, det kostar för mycket och det är bara en massa motortokiga pappor som skriker "gasa mer, kör fortare, fortare..."

Nää, tack och lov är det inte så det fungerar!

Visst kan man slå sig, men motocross är statistiskt sett skademässigt mindre farligt än både ishockey, slalom, innebandy och ridsport. För att inte nämna vanlig lek på cykeln eller studsmattan...

Den utrustning våra barn och ungdomar använder har en mycket hög säkerhetsnivå, och är idag faktiskt små kopior av vad vuxna elitåkare använder sig av. Det tillsammans med ett heltäckande säkerhetstänkande resulterar i minsta möjliga mängd skador.

När barn och ungdomar kör motocross så måste dom alltid ha en förälder eller annan vuxen som är ansvarig med sig. Varje tisdag, torsdag och lördag under sommarhalvåret är banan öppen för träning (utom juli). Ibland under ledning av erfarna förare och ledare, men alltid i närvaro av engagerade föräldrar, pappor som mammor.

Våren 2014 bestämde sig FMCK för att ta ett ordentligt tag och nystarta barn och ungdomsverksamheten. Första åtgärden var att skicka iväg två av sina medlemmar Shelby Micke Löfqvist och Niklas Kullberg, på utbildning och de är sedan dess av SVEMO licensierade barn och ungdomsledare inom motocross och enduro.

Shelby Micke och Niklas startade sen under 2014 igång en motocross skola för de yngre förarna och genomförde även en sk. Guldhjälmsutbildning. De förare som genomgått den utbildningen kan efter godkänd uppkörning få tävlingslicens från SVEMO och påbörja sin tävlingskarriär. Något som flera förare valt att göra, och vi är jättestolta över deras insatser! Vi har sedan 2014 fortsatt med motocrosskolan på lördagar under både vår och hösttermin och har graderat många barn till Guldhjälmslicens.

Innan man får börja tävla har vi dock i klubben ytterligare ett krav, att man ska göra en tävlingsuppkörning för någon av våra licensierade tränare. För även om man klarat uppkörningen med de körmoment och teorikunskaper det innebär så betyder inte det att man har kunskapen eller är lämplig för att tävla. Man skulle kunna jämföra det med en person som precis klarat av uppkörningen för bil och fått körkort. Ingen skulle väl komma på tanken att skicka iväg den personen raka vägen till en tävlingsbana och tävla i maxfart mot rutinerade tävlingsförare?!

Nä, inte vi heller, allra minst våra barn. Innan dom börjar tävla vill vi se att dom klarar av det. Vi låter dom få köra lite skojtävlingar hemma på vår egen bana under crosskolan och ser så dom är mogna och klarar av det. Sedan sätter vi ihop en "uppkörning" där dom får tampas och trängas med lite duktigare förare precis som på en riktig tävling. Det blir trångt, tufft och hetsigt. Men först när dom kan hantera det i sin hemmiljö på den egna banan så kan dom bedömas som lämpliga att åka iväg och tävla på främmande banor mot andra förare.

MEN, det viktigaste av allt är att alltid komma ihåg att köra...

FÖR ATT DET ÄR ROLIGT!!

 

 

 

Uppdaterad: 29 JUN 2018 12:27 Skribent: Shelby Micke Löfqvist


Vår Facebookgrupp

Facebook-Button

 

 

GLÖM EJ!

Miljömatta är obligatoriskt och  tvätt av hoj förbjudet.

.

 

Banans

öppettider:

 

Tisdag 17.00-20.00

Torsdag 17.00-20.00

Lördag 10.00-14.00

1/7 - 31/7 Stängt

1/11 - 31/3 Stängt

 

 

Ett stort tack

till våra sponsorer!

 

 

 

Bygg & Takkungen

 

 

 

Här hade du

sett din logo

 om du sponsrat 

 FMC motocross

Kontakta klubben för

pris och villkor.

 

 

 

Postadress:
Filipstads MCK - Motorcykel och Snöskoter
Industrivägen 9
68233 Filipstad

Besöksadress:
Flottuvans motorstadion
68230 Filipstad

Kontakt:
Tel: 0733436032
E-post: filipstadsmotocrossk...

Se all info